Fizyoterapist Bodrum: Fizyoterapi Nedir?
Fizyoterapi, bireylerin çeşitli hastalıklar, yaralanmalar veya ilerleyen yaşlarının etkisiyle azalan işlevsel hareketlerini tekrar kazandırma hedefiyle uygulanan; egzersizler başta olmak üzere sıcak, soğuk, elektrik gibi farklı fiziksel yöntemlerle hastaları iyileştirmeye çalışan tedavilerin genel adıdır.
Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon ise yenileme, tamir etme, onarma ve işlev kazandırma olarak ifade edilir. Fiziksel kısıtlılığı bulunan kişinin, günlük hayatını olabildiğince normal bir şekilde yaşayabilmesi için ve en yüksek fiziksel potansiyeline ulaşabilmesi için yapılan tedavi ve yöntemlerdir. Amaç kişinin fiziksel, zihinsel ve sosyoekonomik bağımsızlığını kazandırmak ve kısıtlılıklarının özgürlüğünü olabildiğince az etkilemesini sağlamaktır.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon (FTR) özünde hareket sistemiyle ilgili rahatsızlıkların konservatif (cerrahi dışı) tedavisi ve rehabilitasyonunu amaçlayan bir sağlık branşıdır. Bunun dışında fizyoterapi ve rehabilitasyonun zaman içerisinde kapsamı hızla genişlemiş ve başka anatomik sistemlerin rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen yetersizliklerin tedavisiyle de ilgilenmeye başlamıştır. Böylelikle fizyoterapi ve rehabilitasyon, bütün hasta gruplarında; ağrı, kısıtlılık, hayat kalitesinde eksiklik ve bir başkasına muhtaç kalma nedeni olan ortopedik, nörolojik, romatizmal ve kardiyopulmoner sorunların ana tedavisi veya yardımcı tedavisi olmuştur.
Fizyoterapistlik Mesleği
Fizyoterapistlik, fiziksel aktivite kaybına neden olan bütün hastalık veya yaralanma durumlarında fizik tedavi uzmanının tanısı sonrası kendine has ölçme ve değerlendirme prosedürleri aracılığıyla özgün tedaviler planlayıp uygulayan sağlık alanında hizmet veren bir meslek grubudur. Günümüzde, fizyoterapistler bağımsız hareket yeteneğinin farklı sebeplerle engellendiği her türlü vakada bu yeteneğin geri kazanılması ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesinde sürekli gelişen ve artan yöntemlerle sağlık hizmeti vermektedirler.
Fizyoterapinin tarihi milattan öncesine kadar uzanır. İlk olarak Hipokrat’ın ve sonrasında Galen’in yaptığı masaj uygulamaları, manuel terapi yöntemleri ve suyu tedavi aracı olarak kullanmaları fizyoterapinin başlangıcı olarak gösterilebilir.
Modern anlamda fizyoterapi ise Batı ülkelerinde başlamıştır. Özellikle 18.yüzyılda tıp bilimi ve onun dallarından olan ortopedinin gelişimi sonucu bazı Avrupa ülkelerinde masaj ve jimnastikten tedavi amacıyla yararlanılmıştır. Fizyoterapi sözcüğü ise ilk defa 1851 de Dr. Lorenz Gleich tarafından Almanca olarak kullanılmıştır. Ancak fizyoterapi eğitimi farklı isimlerle bundan yıllar önce başlamıştır. Kraliyet Merkez Jimnastik Enstitüsü egzersizlerle tedavi yapan sağlıkçılar yetiştirmek amacıyla 1813 senesinde İsveç’te açılmıştır. Bu okuldan mezun olanlara 1865 senesinden sonra ”Tıbbi Jimnastikçi” unvanı verilmiştir. Okulun ismi de bu duruma paralel şekilde Tıbbi Jimnastik Enstitüsü olarak değiştirilmiştir.
Bu yıllarda egzersizle tedavi çok ilgi görmüştü ancak geleneksel tedavilere bağlı olan hekimler egzersizle tedavi yöntemini benimsememişler ve fizyoterapistlere (Tıbbi Jimnastikçilere) baskı uygulayarak egzersiz tedavilerinin yaygınlaşmasını ve gelişmesini engellemişlerdir. Sonuç olarak İsveçli fizyoterapistler tedavilerini uygulayabilmek için başka ülkelere göç etmek zorunda kalmışlardır. 1894 yılında İngiltere’ye gelen fizyoterapistler yöntemlerini burada uygulamaya başlayınca egzersiz tedavileri İngiltere’de ve en çok da Londra’da kısa sürede yaygınlaşmıştır. Yine 1894 yılında İngiltere Fizyoterapistler Derneği açılmıştır. Bu sayede fizyoterapistlik mesleğinin gelişimi Avrupa’da hız kazanmıştır.
Bodrum Manuel Terapi
Terapatik amaçlı olarak ellerin kullandığı bir yöntem olan manuel terapi birçok sağlık probleminin çözümü için kullanılmaktadır. Manuel terapi yaklaşımları yumuşak doku teknikleri (çeşitli masaj ve yumuşak doku mobilizasyon teknikleri) ve eklem teknikleri (eklem mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri) olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Yumuşak doku tekniklerinin en temel amacı disfonksiyona uğramış yumuşak dokuda yapışıklık ve hipomobiliteyi azaltarak nöromusküler fonksiyonu normalize etmektir.
Dolaşımın düzenlenmesi, kas spazmlarının azaltılması ve gevşemenin sağlanması, yumuşak doku diziliminin düzenlenmesi, adezyonların önlenmesi ve eklem teknikleri öncesi yeterli yumuşak doku gevşemesinin sağlanarak hastanın eklem tekniklerine hazırlanması gibi hedefler doğrultusunda miyofasyal gevşetme teknikleri, transvers friksiyon masajı, derin doku teknikleri ve klasik masaj gibi çeşitli yumuşak doku teknikleri kullanılmaktadır.
Eklem mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri sık kullanılan manuel terapi tekniklerindendir. Manipülasyon ağrıyı azaltmak ve optimal hareket ve fonksiyonu restore etmek amacıyla yüksek hızlı ve düşük amplitüdlü anatomik sınırı aşmayan ani pasif manevralardır. Mobilizasyon ise manipülasyona göre daha nazik ve yavaş uygulanan yüksek hızlı ani itmeler içermeyen fizyolojik hareket sınırında yapılan tekrarlı pasif hareketlerdir. Eklem mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri eklem mobilitesinin artırılması, omurga veya periferal eklemlerdeki disfonksiyonun düzeltilerek eklemler arası biyomekaniksel ilişkinin normale döndürülmesi, ağrı ve semptomların rahatlatılması ve koruyucu kas spazmının giderilmesi gibi terapatik amaçlar ile birçok kas-iskelet sistemi probleminde uygulanmaktadır.
Bodrum Fizyopark İletişim
Hizmetlerimizden faydalanmak ve ücretsiz ön değerlendirme seansı almak için 0532 493 61 48 nolu cep telefonunu arayabilir ya da buradan iletişim sayfamıza ulaşabilirsiniz. WhatsApp hattımız bulunmaktadır. Bu hat üzerinden de ön görüşme talep edebilirsiniz, WhatsApp hattımıza ulaşmak için burayatıklayabilirsiniz.
Bir Yanıt